Web Analytics Made Easy - Statcounter

استاد دانشگاه کنت انگلستان گفت: حمایت اروپا از تهران به واکنش‌های آمریکا و برخوردهای تنبیهی آن بستگی زیادی دارد که این کشور در پاسخ به تلاش‌های اروپا دست به چه اقدامی می‌زند؟ همچنین اشتیاق اروپا و اینکه چقدر تمایل برای مقابله با تحریم‌ها دارد موضوع مهمی است که پیش‌بینی روابط ایران و اروپا را نیز سخت می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آفتاب‌‌نیوز : «لاندون هانکاک» استاد علوم سیاسی و مطالعات جنگ و صلح دانشگاه کنت انگلستان است که تاکنون مطالعات زیادی در این حوزه انجام داده است. از جمله آثار وی می‌توان به «مناطق صلح»، «روایتی از هویت در تحولات اجتماعی» و «تغییرات و جنگ‌ها»، «ساخت صلح بومی و بین المللی» اشاره کرد.
وی در گفت‌وگویی با ایلنا نظرات خود را درباره برجام و آینده روابط ایران و آمریکا بیان کرده است که مشروح آن را در ذیل می‌خوانید:
«لاندون هانکاک» در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی ایلنا، با اشاره به توافق هسته‌ای ایران و ۵+۱، برجام را قرارداد و توافقی دانست که ناقص مانده است.
برجام با تمام نقص‌هایش بهترین گزینه و راه حل در آن زمان محسوب می‌شد
وی گفت:  من و چند تن از همکارانم بررسی کردیم و متوجه شدیم که اوباما در این رابطه برای قانع کردن سنا تلاش زیادی انجام داده است. اما می‌دانم که این قرارداد ناتمام باقی ماند. این توافق‌نامه برای آرام کردن نگرانی‌های غرب در خصوص ایران تدوین شده بود؛ چراکه غرب نگران توانمندی‌های هسته‌ای ایران و آزمایش‌های موشکی ایران است از طرفی هم حمایت‌های ایران از برخی گروه‌ها نگرانی بیشتری را برای غرب ایجاد کرده است.
استاد علوم سیاسی دانشگاه کنت انگلستان یادآور شد: برجام شرایطی را فراهم می‌کرد که بر صنایع هسته‌ای ایران نظارت کاملی صورت بگیرد و تعهد ایران را مبنی بر اینکه تلاش‌های هسته‌ای خود را محدود کند در پی داشت. این در حالی بود که ایران بارها اعلام کرده بود که این تلاش‌ها و آزمایش‌های هسته‌ای تنها در زمینه تامین مایحتاج انرژی این کشور بوده و قصدی غیر از استفاده صلح آمیز از این انرژی نداشته و ندارد.
وی در ادامه خاطر‌نشان کرد: هر چند برجام نقص‌هایی داشت و ناتمام ماند ولی بهترین گزینه و راه حل در آن زمان محسوب می‌شد.
بدترین مساله این است که اصلا قرارداد و توافقنامه‌ای نداشته باشیم
هانکاک افزود: نمی‌توانم به درستی دلیل ترامپ برای بر هم زدن برجام را تحلیل کنم اما به نظر من حرکت بی‌ارزشی است وقتی می‌دانیم ایران به تعهدات خود پایبند است این قرارداد را بر هم زنیم.
وی یادآور شد: عده‌ای دلایل مختلفی برای این تصمیم ترامپ بیان می‌کنند، برخی اذعان می‌کنند او این کار را تنها برای اینکه مخالفت خود را با اوباما نشان دهد انجام می‌دهد و عده‌ای هم هدف ترامپ را مخالفت با حمایت ایران از برخی گروه‌ها و آزمایش‌های موشکی ایران عنوان می‌کنند. هر دوی این مسائل نگرانی‌های مهمی در سطح بین‌المللی محسوب می‌شود. اما این موارد نتایج برجام نبود بلکه برجام اینها را محدود می‌کرد.
این استاد دانشگاه کنت در ادامه صحبت‌های خود اضافه کرد: اینکه برجام بدترین قرارداد بود باید در قیاس با سایر گزینه‌ها سنجیده شود باید بدانیم آیا ما اصلا انتخاب دیگری داشتیم؟ به نظر من در شرایط آن بازه زمانی ما انتخاب بهتری از برجام نداشتیم. به نظر من برجام بدترین گرینه نیست، بلکه بدترین چیز این است که ما اصلا قرارداد و توافقنامه‌ای نداشته باشیم.
برخوردهای تنبیهی آمریکا پیش‌بینی روابط ایران و اروپا را سخت می‌کند
وی در مورد حمایت اروپا از ایران اظهار کرد: واقعا چیزی مشخص نیست؛ من نمی‌توانم به درستی در این رابطه پیش‌بینی کنم. ولی می‌دانم این موضوع هم به واکنش‌های آمریکا و برخوردهای تنبیهی آن بستگی زیادی دارد که این کشور در پاسخ به تلاش‌های اروپا دست به چه اقدامی می‌زند؟ همچنین اشتیاق اروپا و اینکه چقدر تمایل برای مقابله با تحریم‌ها دارد موضوع مهمی است که پیش‌بینی روابط ایران و اروپا را نیز سخت می‌کند.
نمی‌توان درباره آینده ترامپ بر اساس منطق و شواهد پیش‌بینی کرد
هانکاک در مورد رفتار ترامپ نسبت به سایر تعهدات بین‌المللی تصریح کرد: من واقعا نمی‌دانم آینده این فرد چه می‌شود وقتی او به راحتی برجام را برهم می‌زند، بنابراین نمی‌توان بر اساس منطق و شواهد در مورد او پیش‌بینی کرد.
بعید می‌دانم ایران و آمریکا تمایلی برای درگیری فیزیکی با یکدیگر داشته باشند‌
وی در مورد احتمال درگیری نظامی ایران و آمریکا در آینده خاطرنشان‌ کرد: من این احتمال را خیلی کم می‌دانم و بعید می‌دانم این دو کشور تمایلی برای درگیری فیزیکی با یکدیگر داشته باشند‌.

منبع: آفتاب

کلیدواژه: برجام ترامپ

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت aftabnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آفتاب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۳۳۳۵۳۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مهار ایران توسط چین؛ چالش‌هایی برای اهرم فشار آمریکا

واشنگتن خواهان مهار پکن در تهران است، اما کارشناسان می گویند این موضوع به این سادگی ها هم نیست.

به گزارش خبرآنلاین نشریه فارن پالیسی در مقاله ای با عنوان "چین واقعاً چقدر بر ایران اهرم دارد؟" نوشت: حتی قبل از اینکه ایران صدها هواپیما بدون سرنشین و موشک را به سمت اسرائیل پرتاب کند، مقامات آمریکایی از چین خواسته بودند تا از نفوذ خود برای متقاعد کردن تهران برای مهار اقدامات تحریک‌آمیز خود و گروه‌های مقاومت در سراسر خاورمیانه استفاده کند.

حمله انتقام جویانه ایران که اولین حمله مستقیم این کشور به خاک اسرائیل بود، ایالات متحده را به استفاده بیشتر از اهرم بالقوه پکن در خاورمیانه ترغیب کرده است. چین مدت‌هاست که بزرگترین شریک تجاری ایران است و مقامات ارشد ایالات متحده از جمله رئیس جمهور جو بایدن، به طور علنی از پکن خواسته‌اند تا به کنترل تهران کمک کند، به ویژه در حالی که ماه‌ها حملات گروه انصارالله در دریای سرخ که توسط ایران تشویق می‌شوند، حمل و نقل جهانی را مختل کرده است. جان آلترمن، مدیر برنامه خاورمیانه در مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌المللی گفت: « حدود یک سوم از کل تجارت ایران با چین شکل می‌گیرد و این کشور به یک محافظ مهم برای منافع ایران در شورای امنیت تبدیل شده است. به نظر من چین تنها کشوری است که بیشترین توانایی را برای نفوذ بر ایران دارد، اگر بخواهد.»

با افزایش تنش بین اسرائیل و ایران، قانونگذاران آمریکا فشار را بیشتر می‌کنند. در تازه‌ترین اقدام، مجلس نمایندگان آمریکا با اکثریت قریب به اتفاق قانون تحریم‌های انرژی ایران و چین را تصویب کرد. این قانون برای هدف قرار دادن شرکت‌های چینی که نفت خام ایران را خریداری می‌کنند و در نتیجه پول را به اقتصاد ایران پمپاژ می‌کنند، طراحی شده است. این لایحه برای تصویب نهایی به سنا منتقل شده است.

جاش گوتهایمر، نماینده دموکرات کنگره گفت: «در حالی که ما اینجا هستیم، ایران از تجارت نفتی خود با چین برای آوردن درآمد ۱۵۰ میلیون دلاری در روز استفاده می‌کند. چین با واردات میلیون‌ها بشکه نفت در روز، ایران را در تجارت نگه می‌دارد و بودجه‌های مهمی را برای برنامه هایی چون توسعه موشکی و تسلیحات هسته‌ای فراهم می‌کند.

اگرچه ایالات متحده به طور فزاینده ای به دنبال چین برای تحت تأثیر قرار دادن ایران است، برخی کارشناسان هشدار می دهند که این موضوع به این سادگی ها نیست.

کمتر کشوری به اندازه چین با ایران روابط اقتصادی قابل توجهی دارد. چین برای بیش از یک دهه بزرگترین شریک تجاری ایران بوده است، یک رابطه طولانی مدت که عمدتا حول محور تجارت نفت بوده است. بین سال‌های ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۳، شرکت‌های چینی واردات نفت ایران را بیش از سه برابر کردند و فروش را به بالاترین حد در ۱۰ سال اخیر رساندند.

اما روابط اقتصادی آنها به لحاظ نفوذ نابرابر است. به عنوان مثال، سال گذشته بیش از ۹۰ درصد صادرات نفت خام ایران به چین بوده است. با این حال، چین تامین‌کنندگان بسیار دیگری فراتر از ایران دارد و عرضه تهران تنها ۱۰ درصد از کل واردات چین را تشکیل می‌دهد.

پاتریشیا کیم، یکی از همکاران موسسه بروکینگز، به فارین پالیسی گفت: پکن به‌عنوان بزرگ‌ترین شریک تجاری و حامی قدرت بزرگ ایران، از کانال‌های ارتباطی ممتاز با تهران برخوردار است و بدون شک نفوذ بیشتری بر این کشور نسبت به ایالات متحده یا متحدانش دارد.

او افزود: «اگر رهبران چین تصمیم بگیرند رویکرد مداخله جویانه تری اتخاذ کنند، سخت است بگوییم که پکن چقدر می تواند تهران را مهار کند.»

ویلیام فیگوروآ، کارشناس روابط چین و ایران در دانشگاه گرونینگن هلند، گفت: در حالی که چین از نظر فروش و تجارت نفت دارای اهرمی است، استفاده از این اهرم هم از نظر سیاسی و هم از نظر لجستیکی چالش برانگیز است.

به عنوان مثال، پالایشگاه های خصوصی چین که در بازار سیاه فعالیت می کنند، به طور غیرقانونی بیشتر نفت ایران را خریداری می کنند، نه پالایشگاه های دولتی. او گفت که این پالایشگاه‌های خصوصی «به‌شدت دشوار است که کنترل شوند» و کنترل مستقیم واردات نفت ایران از چین را برای پکن چالش‌برانگیز می‌کند.

مقیاس سرمایه گذاری چینی ها در ایران که عمدتاً توسط شرکت های خصوصی هدایت می شود، همچنان یک موضوع آزاردهنده در روابط بین دو کشور است. فیگوئروا گفت که چین به طور مزمن در ایران سرمایه گذاری ناکافی کرده است، که شکایت هایی را از سوی تهران برانگیخته و بر تمایل آنها برای تن دادن به فشار چین تأثیر می گذارد.

*ترجمه: ابوالفضل خدائی

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • (ویدئو) اهتزاز پرچم فلسطین در دانشگاه جورج واشنگتن آمریکا
  • مهار ایران توسط چین؛ چالش‌هایی برای اهرم فشار آمریکا
  • درخواست آمریکا از چین برای مهار ایران
  • اتهام‌زنی آمریکا به ما درباره حمله سایبری به اروپا دروغ است
  • پیام ویژه آمریکا خطاب به عربستان درباره سازش با اسرائیل
  • آمریکا خود را به دیوانگی زد و برجام را پاره کرد /واکنش ها به اعتراضات دانشجویی در آمریکا از تریبون نماز جمعه
  • فریم به فریم با درگیری فیزیکی کاپیتان پرسپولیس و ستاره سپاهان (عکس)
  • احتمال توافق ریاض-واشنگتن بدون عادی‌سازی روابط با اسرائیل
  • لفاظی مقام سابق آمریکا در مورد اقدام تنبیهی اخیر ایران علیه اسرائیل
  • الحوثی: آمریکا به دنبال ادامه نسل‌کشی در غزه است/ جنبش دانشجویی دست واشنگتن را رو کرد